Polecany post

HISTORIA MOJEJ CÓRKI : ASTMA?

Mam na imię Tatiana. Mam 43 lata, jestem mamą i wygrałam walkę o zdrowie swojej  córki. Jeśli usłyszałeś od swoich lekarzy: ” nie wiem...

piątek, 16 września 2016

GDZIE SZUKAĆ SWOJEJ ODPORNOŚCI?



GDZIE SZUKAĆ SWOJEJ ODPORNOŚCI?



 Aż 80 % odporności bierze się z układu pokarmowego, a ściślej mówiąc z jelit.

Zdrowe jelita to nie tylko poprawne trawienie i odżywianie organizmu oraz regularne wypróżnianie. Jelita odpowiadają  za odporność, a dobre bakterie mogą wpływać na nasze nastroje, temperament, otyłość, ospałość, migreny, astmę, trądzik, wypadanie włosów, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, agresję, a nawet ADHD u dzieci. To z braku odporności , a dokładniej ze złej pracy układu immunologicznego biorą się wszystkie choroby człowieka ( poza chorobami genetycznymi ) .

Wniosek nasuwa się sam, nie chcesz chorować - zadbaj o swoje jelita, jeśli już chorujesz - wylecz swoje jelita, a wyleczysz chorobę czyli objaw.


 JAK DBAĆ O PRACĘ JELIT?

1. Jedz regularnie, najlepiej 4-5 posiłków dziennie.

Pamiętaj, aby codziennie jeść 4 – 5 małych posiłków. W ciągu dnia nie należy pomijać żadnego posiłku. Najważniejszym z nich jest śniadanie – daje Ci energię na cały dzień. Kolację zjadaj najpóźniej dwie godziny przed położeniem się spać, zwracając uwagę, aby był to najbardziej lekkostrawny posiłek dnia.

2. Pamiętaj o codziennej porcji warzyw i owoców.

Staraj się urozmaicać swoje menu. Bardzo ważne jest wzbogacanie codziennego jadłospisu o warzywa i owoce. Są one bogatym źródłem włókien roślinnych (błonnika), dzięki czemu korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

3. Wzbogać dietę o  kasze.

Pamiętaj, aby nie pomijać w swoim codziennym menu produktów bogatych w błonnik, takich jak grube kasze.

4. Jedz powoli, przeżuwaj starannie każdy kęs.

Bardzo ważne jest, abyśmy codziennie znaleźć czas na spokojne zjedzenie posiłku.

5. Bądź aktywna fizycznie.

Regularny ruch jest bardzo ważnym elementem profilaktyki zdrowych jelit, zwiększona aktywność fizyczna wpływa na przyspieszenie perystaltyki jelit, co z kolei przyspiesza eliminację pozostałości pokarmowych.

6. Unikaj tłustych potraw i napojów gazowanych.

Jednym z najważniejszych elementów jest prawidłowa i odpowiednio zbilansowana dieta. Unikaj więc potraw tłustych, wybierając chude gatunki mięsa i wędlin (najlepiej drobiowych).

Pamiętaj także, aby wystrzegać się napojów gazowanych. Zawarty w nich dwutlenek węgla „rozpycha” jelita i jest przyczyną nieprzyjemnych wzdęć.

7. Pij codziennie przynajmniej 2 litry płynów

Osoby, które uskarżają się na problemy wynikające ze zbyt wolnej pracy jelit, często zapominają o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów, co może być przyczyną zaparć. Dlatego pamiętaj, aby codziennie wypijać przynajmniej 2 litry płynów (wskazana jest niegazowana woda mineralna lub woda źródlana, a jeszcze lepiej woda alkaliczna o pH >9,2).

8. Ograniczaj cukry ,tłuste kremy, torty i wyroby czekoladowe.

Pamiętaj, że połączenie tłuszczu i cukrów prostych sprzyja spowolnieniu pracy jelit.

9. Wybieraj produkty gotowane, pieczone lub duszone – unikaj smażonych.

Zmień nawyki kulinarne ograniczając spożycie tłuszczu. Zacznij przygotowywać potrawy na parze lub gotuj je, a mięsa piecz na ruszcie lub duś bez dodatku tłuszczu. Unikaj smażenia.

10. Pamiętaj o codziennej porcji probiotyków ( dobrych bakterii).

Probiotyki są ze swej natury dość delikatne, łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury i kwasu żołądkowego. Bakterie probiotyczne wspomagają w dużym stopniu pracę naszych jelit, usprawniają ich metabolizm i trawienie pokarmów.

11. Wyeliminuj z diety nabiał, gluten i soję.

Wyeliminowanie takich głównych grup pokarmów, takich jak: produkty zawierające gluten, albo nabiał (czy też soja).Produkty te nie sprzyjają odbudowywaniu flory bakteryjnej, a sprzyjają przerostowi tych złych bakterii.

12. Antybiotyki, sterydy, tabletki przeciwbólowe tylko w razie konieczności.

 Niszczą florę jelit, stosuj je tylko w razie konieczności.

13.  Nie pij chlorowanej wody.

Nigdy nie pij wody chlorowanej niszczy ona florę bakteryją.

14. Ostrożnie z fluorem.

Znajduje się on w herbacie zwłaszcza mocnej i paście do zębów. Popularna w szkołach jest także fluoryzacja zębów.

15. Metale ciężkie.

Przede wszystkim puszki, hodowlane ryby - zwłaszcza łosoś hodowlany, ale także dużo zanieczyszczeń metalami ciężkimi zawierają warzywa i owoce uprawiane na terenach "skażonych" np. przy ruchliwych drogach- głównie ołów.

16.Stres i brak snu.

Niestety nasze jelita bardzo nie lubią stresu i braku snu. Wpływa to bardzo niekorzystnie na ich pracę, a to przekłada się na brak odporności a to z kolei na infekcje . 8 godzin snu redukuje stres i pracę nadnerczy.

17.Tłuszcze:

Zmniejsz ilości Omega6 w diecie (działają zapalnie, kwasy te obecne są w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, arachidowym, z pestek winogron, sezamowym, krokoszowym oraz w innych olejach z nasion, a także w margarynach, )

Zwiększ ilości Omega3 (działają przeciwzapalnie – polecam szczególnie fermentowany tran)Włącz olej kokosowy oraz masło (oba wykazują działanie przeciwzapalne)
Wprowadź do diety buliony, rosoły z ryb, mięsa i kości ( bez kostek rosołowych, sztucznych przypraw i przemysłowej soli – gotuj bulion na małym ogniu długi czas – min. 3-4 godziny z dodatkiem naturalnych ziół na całych kościach – np. kolankach wieprzowych z dodatkiem soli himalajskiej i pieprzu. To najlepsze co zrobisz dla jelit – kolagen, elastyna, minerały, tłuszcz. )

18.Włącz kiszonki.

Włącz kiszonki do diety  (, kiszona kapusta, ogórki kwaszone) – najlepiej domowej roboty.

19. I NAJWAŻNIEJSZE - UNIKAJ PRZETWORZONEJ ŻYWNOŚCI.

Gotuj posiłki sam, wykorzystuj tyko produkty najlepszej jakości, czytaj etykiety.




SKĄD SIĘ WZIĄŁ NASZ PROBLEM Z JELITAMI?


Przez wiele wieków ludzie żywili się naturalnie: jedli samodzielnie upieczony chleb na zakwasie, kisili na zimę warzywa bo nie było lodówek. Jedli surowe mięso i jajka. Nie jedli sztucznych tabletek. Nie łykali antybiotyków. Jedli nadkwaszone, sfermentowane pożywienie. Nie używali nawozów, chemikaliów, pestycydów, konserwantów, barwników, polepszaczy, glutaminianu itd...

I nagle w ostatnich kilkudziesięciu latach wszystko się zmieniło..
Antybiotyki na wszystko, ( nawet na katar), Żywność najpierw zmodyfikowana genetycznie a potem wyprodukowana na chemikaliach, następnie przetworzona przy użyciu chemikaliów, a na koniec zakonserwowana też przy użyciu chemikaliów i najlepiej jeszcze wpakowana do puszki. A my to smaczne jedzonko do żołądka i naszych jelit. Nic dziwnego, że wrażliwe bakterie jelitowe tego nie wytrzymają. I problem gotowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz