Polecany post

HISTORIA MOJEJ CÓRKI : ASTMA?

Mam na imię Tatiana. Mam 43 lata, jestem mamą i wygrałam walkę o zdrowie swojej  córki. Jeśli usłyszałeś od swoich lekarzy: ” nie wiem...

środa, 28 września 2016

CHROŃMY SIĘ PRZED RAKIEM




 CHROŃMY SIĘ  PRZED RAKIEM






PAMIĘTAJ - LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ!!


Najbardziej skuteczne sposobów, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka obejmują spożywanie pełnoziarnistych produktów (pseudozbóż – amarantus, komosa ryżowa), czosnku, jagód, pomidorów, zielonej herbaty, szpinaku, kapusty, brokułów, kurkumy, fasoli, kawy, imbiru, oregano,cebuli,  a także zmiany codziennego trybu życia, takie jak rzucenie palenia, regularne ćwiczenia oraz regularne kontrole u lekarza i utrzymywanie odpowiedniej wagi ciała.


PRZYCZYNY NOWOTWORÓW:


30-50%     ZŁA DIETA
30%           PALENIE
15-20%      INFEKCJE
5-10%        NAPROMIENIOWANIE
3-5%          ZANIECZYSZCZENIA
3-5%          ALKOHOL I SEKS
5-10%        GENY
20%           SOLARIUM


Rak powoduje prawie 15% wszystkich ludzkich zgonów na całym świecie.

Rak występuje w wielu formach, do tej pory zostało zidentyfikowane ponad 100 z nich i co roku pojawiają się nowe odmiany.

Z definicji, rak jest nowotworem złośliwym lub masą zmutowanych komórek, które mogą rozwijać się tworząc przerzuty w organizmie co prowadzi do utraty funkcji układu narządów a w końcu do śmierci.

Każdy nowotwór jest nieco inny, ponieważ atakuje organizm w różny sposób w prawie każdym przypadku, może mutować się we własnej obronie.

Różne odmiany raka mają znacząco różne wskaźniki śmiertelności.

Chemioterapia, radioterapia, immunoterapia i chirurgia są najczęściej stosowanymi strategiami w sytuacjach medycznych, jednak istnieje wiele skutków ubocznych i nie gwarantują one braku remisji.

Zachorowanie na raka jest tragedią, która uderza w wielu ludzi.

Profilaktyka jest szalenie ważna.

Nie wiadomo, kiedy i w jakiej formie rak zaatakuje, więc behawioralne i dietetyczne strategie zapobiegania są bezcenne.



CO CHRONI PRZED RAKIEM?




1. SPOŻYWANIE PSEUDOZBÓŻ:


Jest to jeden z najbardziej powszechnie zalecanych przeciwnowotworowych nawyków żywieniowych, ze względu na dużą zawartość włókien i przeciwutleniaczy. Jednym z bardziej popularnych rodzajów nowotworu jest rak jelita grubego, a całe ziarna wpływają bezpośrednio na zapobieganie rozwojowi raka tej odmiany.

gryka zwyczajna
gryka tatarka
szarłat koński
szarłat wyniosły
szarłat zwisły, sz. ogrodowy
szałwia hiszpańska, chia
celozja srebrzysta
komosa ryżowa
komosa kanahua, k. bladołodygowa
komosa biała
kotewka orzech wodny
Wszystkie one mają niski ładunek glikemiczny, co daje im przewagę nad takimi produktami jak białe pieczywo i inne przetworzone zboża, które gwałtownie zwiększają poziom cukru we krwi.


2. KASZA JĘCZMIENNA:


Jęczmień to doskonałe źródło fosforu, wapnia i żelaza. Wśród składników wykazujących działanie przeciwutleniające, a zarazem przeciwnowotworowe znajduje się selen oraz witamina E.Selen znajdujący się w ziarnach zbóż jest mikroelementem oraz silnym antyoksydantem, który swoje działanie antyoksydacyjne wykazuje jako komponent systemu enzymatycznego. W chwili obecnej wiadomo, że niedobór selenu zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych.


3. KASZA GRYCZANA:


Kasza gryczana zawiera najwięcej magnezu spośród wszystkich kasz. Ma sporo kwasu foliowego, manganu, fosforu i potasu. Jest ceniona ze względu na rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz żyły. Związek ten wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, dzięki czemu chroni przed wieloma chorobami układu krążenia. Informacja ta powinna być cenna szczególnie dla pacjentów poddawanych chemioterapii, którzy borykają się siniakami, obrzękami oraz popękanymi naczyniami powstającymi w miejscach po wenflonach. Cynk znajdujący się w ziarnach kaszy gryczanej odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w układzie odpornościowym, jest również składnikiem wielu enzymów. U osób dotkniętych chorobą nowotworową niedobór cynku może upośledzić zmysł smaku, co jest przyczyną braku łaknienia w okresie leczenia. Cynk jest potrzebny do odnowy tkanek zniszczonych przez radioterapię i chemioterapię.Ziarna gryki stanowią doskonałe źródło białka bogatego w lizynę oraz tryptofan (tych unikatowych białek organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem). Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dobrze odżywiony organizm staje się silniejszym konkurentem do walki z chorobą. Dodatkowo kasza gryczana zawiera D-chiro-inozytol, który wspomaga gospodarkę hormonalną organizmu.


4. KASZA JAGLANA:


Wytwarzana z nasion prosa, nazywana przez wielu „królem wszystkich zbóż”, zawiera pełnowartościowe białko oraz charakteryzuje się niską zawartością skrobi. Jest bardzo bogata w żelazo, potas, krzem, wapń oraz magnez. Spośród wszystkich gatunków kasz cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6) oraz żelaza. Powinny spożywać ją osoby zmagające się z niedokrwistością. Za sprawą cynku, krzemu i żelaza przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, dlatego też zalecana jest do spożywania w czasie intensywnego leczenia przeciwnowotworowego.Ligany zawarte w nasionach prosa mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów piersi, a lecytyna korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Ze względu na zawartość pełnowartościowego białka kasza jaglana powinna znaleźć się w jadłospisie osób będących w okresie okołooperacyjnym, gdyż może przyśpieszyć gojenie się ran oraz chronić przed niedożywieniem.


5. KASZA OWSIANA:


Wytwarzana z ziaren owsa, zawiera sporo żelaza. Nie brak jej również cynku, wapnia, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Stanowi doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego (β-glukanu), który daje szybkie uczucie sytości oraz przyśpiesza pasaż przewodu pokarmowego, dzięki czemu może zapobiegać zaparciom, a przez to rozwojowi nowotworów jelita grubego. Wśród przeciwutleniaczy (wykazujących działanie przeciwnowotworowe) zawartych w ziarnie owsa znajduje się witamina E oraz kwasy fenolowe.


6. CZOSNEK:


Najbardziej znany składnik aktywny czosnku – allicyna łączy się bezpośrednio ze zmniejszeniem komórek rakowych, zapobiegając ich rozprzestrzenianiu, a nawet służą  automatycznej śmierci komórek nowotworowych. Allicyny są silnym przeciwutleniaczem, substancje te mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka różnego typu, w tym raka przełyku, jelita grubego i żołądka.


7. JAGODY:


Jedzenie owoców i warzyw jest podstawowym sposobem zapobiegania rakowi, ale jagody w szczególności mają wysokie stężenie składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać rakowi w każdym stadium rozwoju, takie jak antocyjany, garbniki i flawonole. Najlepszymi jagodami zapobiegającymi nowotworom są czarne borówki.


8. POMIDORY:


Likopen jest silnym składnikiem aktywnym znajdującym się w pomidorach, który wykazuje ogromne zdolności antyoksydacyjne. W szczególności, likopen jest związany z zapobieganiem raka prostaty, który jest najbardziej śmiertelnym rakiem wśród mężczyzn.


9. KAPUSTA:


Zawiera glukozynolany, posiadające silne właściwości przeciwnowotworowe. Ich źródłem są także inne warzywa z rodziny krzyżowych, jak brokuły, kalafior czy brukselka. Badania wskazują, że spożywanie warzyw kapustnych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza moczowego, trzustki, żołądka, tarczycy, skóry, prostaty i jelita grubego.


10. BROKUŁY:


Brokuły są potężnym źródłem sulforafanu, którego działanie przeciwnowotworowe zaobserwowano w stosunku do raka okrężnicy i prostaty. Sulforafan w mniejszych ilościach występuje także w innych warzywach krzyżowych. Jego ochronne właściwości zaobserwowano we wszystkich fazach rozwoju nowotworu (inicjacji, promocji i progresji).


11. CEBULA:


Cebula jest olbrzymim źródłem kwercetyny, która hamuje działanie czynników rakotwórczych.


12. CYTRUSY:


Zawierają szereg związków czynnych wykazujących właściwości przeciwnowotworowe. Należą do nich m.in. flawonoidy (hesperydyna w pomarańczach, naringenina i kampferol w grejpfrutach) oraz karotenoidy (β-karoten w pomarańczach i likopen w czerwonych i różowych grejpfrutach).


13. CZERWONE WINOGRONA ( Z PESTKAMI):


Winogrona zawierają resweratrol, wykazujący właściwości antyoksydacyjne, antymutagenne i przeciwzapalne. Największe stężenie tego antyoksydantu występuje w skórce winogron. Resweratrol występuje także w orzeszkach ziemnych, czerwonym winie oraz owocach jagodowych (jagody, maliny, truskawki, jeżyny).


14. ZIELONA HERBATA:


Katechiny i epikatechiny znalezione w zielonej herbacie są wspaniałym dodatkiem do diety z wielu różnych powodów zdrowotnych, ale jeśli chodzi o raka, zielona herbata jest idealna jako środek  zapobiegawczy. Związki przeciwutleniające które zawiera, wywierają bezpośredni wpływ na zmniejszenie rozmiaru guza i zapobiegają rozprzestrzenianiu się zmutowanych komórek, pomagając w ten sposób zatrzymać raka nim się jeszcze rozpocznie.




15. SZPINAK:


Zielone warzywa liściaste były zawsze cenione za korzyści dla zdrowia, a mianowicie ze względu na zawartość luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu. Pod względem raka, te związki przeciwutleniające mogą ograniczyć wzrost komórek nowotworowych oraz poprawiają ogólny stan zdrowia organizmu.


16. KURKUMA:


Składnik aktywny kurkumy, popularnej przyprawy jest kurkumina, która bezpośrednio związana jest z apoptozą komórek rakowych, poprzez zapobieganie przepływu krwi i składników pokarmowych do dotkniętych chorobą obszarów ciała. Przyprawa ta ma wpływ na zapobieganie wielu problemom zdrowotnym, często jest zalecana do biernego zapobiegania – tak więc należy ją dodawać do niektórych posiłków.


17. KAWA:


W ostatnich latach odnotowano wiele dyskusji na temat korzyści i zagrożeń wynikających z picia kawy, ale nie ma wątpliwości, że kofeina ma swoje korzyści w zwalczaniu raka mózgu, gardła czy jamy ustnej. Wiadomo, że wszystko należy spożywać z umiarem, jak zawsze, ale dwie filiżanki kawy mogą zapobiec rakowi.


18. IMBIR:


Imbir ma kilka składników aktywnych, które czynią go tak przydatnym w zachowaniu zdrowego ciała, w tym gingerol i zingeron, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Mogą one neutralizować wolne rodniki, zanim te spowodują szkody dla ciała, chroniąc w ten sposób przed nowotworami złośliwymi.


19. OREGANO:


Oregano ma zdolności neutralizacji czynników rakotwórczych w organiźmie, ze względu na obecność karwakroli, substancji czynnych zawartych w tej roślinie. Badania związane z oregano wykazały wolniejsze rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, a także zmniejszenie wielkości guza.


20. AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA:


Regularne ćwiczenia to świetny sposób by pozbyć się toksyn z organizmu, uwalniają endorfiny, przyspieszają metabolizm i poprawiają działanie układu odpornościowego. Wszystkie te rzeczy są ważne w zapobieganiu chorobom nowotworowym, pomagają  odeprzeć rakotwórcze czynniki pojawiające się w naszym życiu każdego dnia.




CO DAJE NAM JEDZENIE ODPOWIEDNICH PRODUKTÓW?


Jedząc właściwe pokarmy, chronimy się na różne sposoby:
-neutralizujemy substancje rakotwórcze w organizmie
-wspieramy cały układ odpornościowy
-blokujemy tworzenie się nowych naczyń krwionośnych, które odżywiają guza
-zapobiegamy zapaleniom sprzyjającym szybkim przemianom nowotworowym
-blokujemy mechanizmy umożliwiające przenikanie komórek rakowych do otaczających je tkanek
-zmuszamy komórki nowotworowe do samozagłady.

Dlatego właśnie tak ważna jest  zdrowa dieta i aktywność fizyczna, bo to właśnie dzięki nim jesteśmy w stanie maksymalnie przeciwdziałać wolnym rodnikom oraz hamować lub odwracać proces powstawania nowotworu.

Do  substancji biologicznie czynnych należą m.in. związki fitochemiczne (polifenole, karotenoidy), składniki mineralne (wapń, selen), błonnik pokarmowy, witaminy (C, E, D, kwas foliowy), nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 oraz probiotyki i prebiotyki.



CO DAJE REGULARNA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA?


Regularne ćwiczenia to świetny sposób by pozbyć się toksyn z organizmu, uwalniają endorfiny, przyspieszają metabolizm i poprawiają działanie układu odpornościowego. Wszystkie te rzeczy są ważne w zapobieganiu chorobom nowotworowym, pomagają  odeprzeć rakotwórcze czynniki pojawiające się w naszym życiu każdego dnia.






CO ZWIĘKSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA?



1. PRODUKTY RAKOTWÓRCZE:


Dodatkowo znaczenie mają także nasze codzienne wybory żywieniowe nakierowane na produkty zawierające rakotwórcze substancje. Rakotwórcze substancje obecne w żywności można podzielić na 3 grupy: związki występujące naturalnie (toksyny roślinne), związki powstające w czasie smażenia lub pieczenia (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne, akrylamid) oraz związki tworzące się w trakcie przechowywania żywności.



CZYLI :


-Związki azotowe stosowane często jako środki konserwujące. Znajdują się przede wszystkim w wędlinach (peklowanych mięsach) ale także wędzonych rybach, serach oraz piwie. Azotyny występują również w warzywach nawożonych pestycydami (zwłaszcza burakach, selerze, szpinaku, rzodkiewce, sałacie, marchwi czy kapuście). Związki azotowe pod wpływem bakterii jelitowych przekształcają się w azotyny, które łącząc się w przewodzie pokarmowym z aminami drugo- i trzeciorzędowymi tworzą nitrozoaminy, wykazujące działanie rakotwórcze.

-Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, do których należy m.in. benzopiren powstający podczas wędzenia mięsa czy ryb, ale także w trakcie smażenia i grillowania na otwartym ogniu gdy dochodzi do wytapiania się tłuszczu. Benzopiren występuje także w roślinach uprawianych niedaleko dróg komunikacyjnych czy na terenach przemysłowych. Substancja ta wpływa szczególnie na zwiększenie ryzyka rozwoju raka żołądka i jelita.

-Heterocykliczne aminy aromatyczne, które powstają w wysokich temperaturach podczas smażenia czy pieczenia. Najwięcej kancerogennych związków znajduje się w produktach przypalonych.

-Substancje dodatkowe dodawane do żywności, m.in. konserwanty i barwniki.

-Mykotoksyny (toksyny produkowane przez grzyby) występujące w zepsutej żywności. Przykładem mykotoksyny jest aflatoksyna, której przypisuje się znaczącą rolę w rozwoju raka wątroby. Mykotoksyny są niezwykle stabilne i odporne na działanie obróbki termicznej dlatego też absolutnie należy wyrzucać każdy produkt choćby z delikatnym nalotem pleśni. I to w całości! – gdyż toksyny przenikają w głąb nadpsutego produktu. Duże stężenia aflatkosyn stwierdza się w otwartych orzeszkach ziemnych, dlatego też nie powinniśmy ich przechowywać po otwarciu opakowania.

-Akrylamid, występujący głównie w potrawach smażonych, zwierających skrobię (np. chipsach, frytkach).


WARTO WIĘC OGRANICZYĆ SPOŻYWANIE:


-produktów wędzonych (wędlin, ryb, serów),
-produktów mocno wysmażonych (im bardziej „spalona” panierka czy mięso tym większe stężenie akrylamidu i benzopirenu),
-produktów grillowanych nad otwartym ogniem,
-produktów zepsutych a nawet lekko nadpsutych!
-produktów wysokoprzetworzonych, zawierających mnóstwo konserwantów i dodatków chemicznych,
-produktów i potraw zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych (czerwone mięso, tłuste wędliny, pasztety, konserwy, duże ilości tłustych serów),
-dużych ilości soli oraz produktów będących jej źródłem (żywność typu fast – food, zupy w proszku, wędliny i inne przetwory mięsne, produkty wędzone i konserwowe, żółte sery),
-nadmiernych ilości alkoholu.


2. PALENIE:


Ponad 20% zgonów nowotworowych jest związane z paleniem tytoniu, więc rzucenie palenia jest jedną z pierwszych rzeczy do zrobienia, jeśli chcesz zapobiec wystąpieniu raka. Papierosy zawierają niebezpieczne toksyny i substancje rakotwórcze, które mogą znacznie zwiększyć szanse zachorowania na raka – nie tylko raka płuc. Kilkanaście innych nowotworów zostało powiązanych z paleniem, nawet te nie związane z układem oddechowym.


3. OTYŁOŚĆ:


Sprawia nadmierne obciążenie dla wszystkich systemów organizmu i może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca i choroby serca. Utrata wagi ciała lub przynajmniej zapobieganie otyłości, pozostaje jednym z najmądrzejszych i najbardziej skutecznych sposobów zapobiegania rakowi.


4. STRES:


Hormony stresu mogą być pomocne w niektórych sytuacjach, ale stają się one bardzo niebezpieczne, jeśli są obecne w organizmie przez długi okres czasu. Mogą osłabiać układ odpornościowy, wyczerpując umysł, zwiększając poziom stresu oksydacyjnego, powodując złamanie aktywności metabolicznej. Poprzez rozluźnienie i zmniejszenie lęku, można znacznie zapobiec rozwojowi tego tragicznego stanu.


5. NADMIAR SOLI:


Wysokie spożycie soli wiąże się z istotnym wzrostem ryzyka rozwoju raka żołądka.


6. TEMPERATURA POSIŁKÓW:


Warto pamiętać również o odpowiednim spożyciu pokarmów – spożywanie napojów i pokarmów o wysokiej temperaturze znacząco zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów jamy ustnej, gardła i przełyku.


7.  SPOŻYCIE ALKOHOLU:


Nadmierne spożycie alkoholu może osłabiać układ odpornościowy, wpływając na wątrobę i ogólne rozprzestrzenianie toksyn w organizmie. Chociaż niektórzy twierdzą, że jeden drink dziennie może poprawić ogólny stan zdrowia serca, spożycie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka gardła, wątroby, przełyku i jamy ustnej.


7. SOLARIUM:


Solarium może być bardzo niebezpieczne. Korzystanie z solarium zwiększa zachorowanie na raka o 20 proc. U osób poniżej 30. roku życia, nawet o 75 proc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz