Polecany post

HISTORIA MOJEJ CÓRKI : ASTMA?

Mam na imię Tatiana. Mam 43 lata, jestem mamą i wygrałam walkę o zdrowie swojej  córki. Jeśli usłyszałeś od swoich lekarzy: ” nie wiem...

czwartek, 15 września 2016

ALKAICZNA ŻYWA WODA- WODA REDOX




WODA REDOX - ALKAICZNA ŻYWA WODA:





Woda to podstawowy budulec naszego ciała.

Woda jest fundamentem naszego życia.

Woda jest podstawą wszystkich płynów w organizmie: krwi, limfy, soków trawiennych.

Uczestniczy ona we wszelkich procesach biochemicznych, transporcie substancji odżywczych, trawieniu,wydalaniu toksyn,  przy eliminowaniu produktów przemiany materii.

Reguluje temperaturę naszego ciała, odpowiada za funkcjonowanie naszych stawów i jest ważna przy nawilżaniu tkanek.

Woda podtrzymuje również śrubową spiralę naszego DNA.

Nawodnienie dobrej jakości wodą wpływa na stan wszystkich naszych komórek.

Utrzymanie w dobrej kondycji narządów wewnętrznych, stawów, naczyń krwionośnych, skóry wymaga wypijania codziennie odpowiedniej ilości wody - najlepiej alkalicznej.


RÓŻNICA MIĘDZY WODĄ Z KRANU LUB BUTELKOWĄ A ALKAICZNĄ WODĄ ŻYCIA:

Cząsteczki wody jako molekuły łączą się wzajemnie. Połączone ze sobą molekuły nazywane są klasterami. W wodzie z kranu albo kupionej wodzie butelkowej, klaster składa się z 12-20 molekuł i jego struktura nie pozwala na swobodne i bezpośrednie jej wchłanianie przez komórki. Natomiast proces jonizacji (elektrolizy, rozszczepienia) wody powoduje, iż klaster staje się heksagonalny, czyli składa się tylko z 6 molekuł.

Woda alkaiczna może łatwiej przechodzić do komórek, a tempo i zdolność nawodnienia organizmu zwiększa się nawet sześciokrotnie. Co za tym idzie, efektywność pracy komórek pod kątem przemiany materii jest lepsza, większa jest łatwość pozbywania się toksyn z organizmu.

Woda alkaiczna jest naturalnym antyutleniaczem. Woda ta oddając łatwo swoje elektrony, eliminuje jednocześnie szkodliwe wolne rodniki tlenowe,  a zahamowanie i zniszczenie rozwoju wolnych rodników, pozwala na uniknięcie takich chorób, jak: rak, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe (wysokie ciśnienie), alergie. Wszystkie te choroby, i wiele innych, rozwijają się w środowisku kwaśnym naszego organizmu.

WODA ALKAICZNA pH>7,2

1. Ma właściwości odkwaszające i sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej.
Większość środowiska wewnętrznego ciała ma odczyn alkaliczny (zasadowy). Wraz z wiekiem organizm coraz bardziej się zakwasza zwiększając ryzyko chorób, ale też wywierając ogromny wpływ na samopoczucie i szereg nieprzyjemnych dolegliwości.
Im jesteśmy starsi tym bardziej powinniśmy dbać o zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej co w skrócie oznacza, że wzrasta nasze zapotrzebowanie na minerały o właściwościach alkalizujących. Tych możemy dostarczyć wyłącznie poprzez pożywienie i napoje oraz wspomagająco (ale tylko wspomagająco) poprzez suplementację.
Minerały alkaliczne (magnez, wapń, potas, sód) są też niezbędne dla sprawnego działania narządów wewnętrznych. Zapewnia je nam m.in. woda alkaliczna.

2. Przeciwdziała chorobom, m.in. dnie moczanowej, cukrzycy, nadciśnieniu, kamicy nerkowej, nadkwasocie żołądka, otyłości, nowotworom, refluksowi żołądka.
Sprzyja też leczeniu bo środowisko alkaliczne nie jest dla rozwoju chorób przyjazne.

3. Korzystnie wpływa na poziom cukru, trójglicerydów, cholesterolu i kwasu moczowego.
Stosunkowo szybko efekty te widać w badaniach krwi.

4. Chroni DNA:
W wyniku działania wolnych rodników może zostać uszkodzone DNA komórki. Doskonałym zabezpieczeniem jest woda mająca właściwości antyutleniacza (alkaliczna woda o ujemnym potencjale REDOX ), w której jest dość wolnych elektronów "zaspokajających potrzeby" wolnych rodników. To trochę tak, jak byśmy "karmili" nadmiar wolnych rodników nie zmuszając ich do atakowania naszych zdrowych komórek.

5. Wzmacnia system odpornościowy (między innymi poprzez swoje działanie antyutleniające, sprawną eliminację toksyn i lepsze odżywienie oraz dotlenienie komórek).

6. Przeciwdziała przewlekłemu zmęczeniu:
Osoby pijące wystarczającą ilość dobrej jakości wody bardzo szybko odczuwają efekty w samopoczuciu i przypływie energii.

7. Dobrze nawadnia i wspomaga usuwanie toksyn
Budowa cząsteczki wody alkalicznej pozwala na jej przenikanie przez błony komórkowe co prowadzi do odpowiedniego nawodnienia. Woda "normalna", o wysokim dodatnim potencjale redox  nie ma tej właściwości bo jej budowa nie pozwala na przenikanie do komórek. Zwykle woda to 12-18 połączonych cząsteczek tworzących klastry (wielkość uniemożliwiająca przeniknięcie przez błonę komórkową). Organizm filtruje ją i usuwa poprzez układ moczowy nie mogąc jej efektywnie wykorzystać i jednocześnie obciążając nerki.
Warto wiedzieć, że środowisko płynów wewnątrz naszego organizmu ma znacznie niższe wartości potencjału ORP niż płyny, które najczęściej pijamy. By to wyrównać organizm zużywa wiele energii.
Woda alkaliczna zbudowana jest z 5-6 cząsteczek. To ze względu na tę znacznie mniejszą wielkość może ona przedostawać się przez błony komórkowe i zaraz po spożyciu być wykorzystywana w procesach przemiany materii.
Tkanki są lepiej nawodnione, a toksyny rozpuszczane i poprzez to łatwiej usuwane.
Ciekawostką jest, że klastry zbudowane z 5-6 cząsteczek ma woda po rozmrożeniu. Dlatego możemy się spotkać z zaleceniami mrożenia wody i choć jest to zasadne, nie jest niestety wygodne.

8. Dotlenia komórki
Chroni to między innymi przed rozwojem nowotworów, które najlepiej rozwijają się w środowisku o niskiej zawartości tlenu (czy też beztlenowym).
Przy braku odpowiedniej ilości tlenu zachodzą procesy fermentacji w wyniku których powstają kwasy - środowisko bardzo sprzyjające chorobom i starzeniu się organizmu.
Tlen jest niezbędny do życia i do optymalnego przebiegu procesów metabolicznych tak, by procesy fermentacji nie zachodziły lub zostały zminimalizowane.

9.Woda alkaliczna hamuje jednocześnie fermentację w systemie trawiennym, redukując pośrednio takie substancje, jak: wodorosiarczan, amoniak, histaminę, indol, fenol, skatol. W wyniku tego, już po krótkim okresie regularnego picia tej wody, uzyskuje się bardziej czysty stolec.


10. Ujemny wskaźnik ORP (redox czyli potencjał utleniająco-redukujący) powoduje, że woda działa jak antyoksydant niwelując skutki działania wolnych rodników, które odbierając elektrony zdrowym komórkom powodują ich uszkodzenie.
Im niższy wskaźnik redox tym silniejsze oddziaływanie antyoksydacyjne czyli zdolność eliminowania wolnych rodników tlenowych ponieważ wraz ze spadkiem ORP wzrasta ilość wolnych elektronów (do oddania wolnym rodnikom).
To ujemny potencjał redox nadaje niektórym znanym źródłom właściwości leczniczych (np. w Lourdes). Kiedyś z tego powodu uważano taką wodę za świętą. Dziś nauka jest tak rozwinięta, że wiemy z czego wynikają takie nadzwyczajne zdrowotne właściwości wody.
Wskaźnik ORP dodatni powoduje, że woda ma właściwości utleniające, czyli w skrócie, zamiast regenerować nasz organizm, przyspiesza starzenie się komórek.

11. Opóźnia zmęczenie mięśni dzięki działaniu buforującemu na kwas mlekowy powstający podczas wysiłku fizycznego.
Dzięki temu osoby uprawiające sport wolniej się męczą i zyskują więcej energii a woda taka zalecana jest naturalnie sportowcom.
Woda i żywność to 2 najważniejsze ogniwa w utrzymaniu zdrowia i równowagi kwasowo - zasadowej.


PICIE ALKAICZNEJ WODY SZCZEGÓLNIE POPRAWIA STAN ZDROWIA W PRZYPADKU:
- artretyzm,
- zgaga,
- chroniczne zmęczenie,
- niestrawność,
- skurcze w nogach,
- podwyższone ciśnienie krwi,
- migrena,
- mdłości,
- otyłość,
- osteoporoza,
-astma,
-alergia,
- łuszczyca,
-choroby nerek, kamica nerkowa,
- stres,
-depresja.

WODA ALKAICZNA:
- usuwa z organizmu toksyny,
- unieszkodliwia wolne rodniki,
- odtwarza stan alkaliczny organizmu,
- zwiększa stabilność tlenu w organizmie,
- wspomaga dostarczanie środków odżywczych,
- gotowanie w wodzie alkalicznej poprawia wartości odżywcze, a także smak pokarmów i napojów takich, jak kawa i herbata,
- zmienia pokarmy i napoje kwasowe na bardziej alkaliczne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz