9 produktów, dzięki którym wzmocnisz swoje żyły
Wszystko, co najlepsze dla naczyń krwionośnych pochodzi z natury.
Poznaj 9 substancji, które pomogą leczyć pajączki i żylaki.
Jest wiele substancji czynnych, które zapobiegają chorobom naczyń krwionośnych i pomagają je leczyć. Większość z nich pochodzi z naturalnych źródeł – ziół oraz produktów spożywczych.
Zobacz, jakie produkty pomogą ci zadbać o zdrowie żył.
Jak wzmocnić żyły i tętnice?
1. Escyna
Wyciąg z kasztanowca to najbardziej znany środek przeciw żylakom. Hamuje działanie enzymu, który rozkłada kwas hialuronowy – główne spoiwo ścian naczyń krwionośnych. Dzięki temu uszczelnia żyły i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. To z kolei zapobiega przenikaniu osocza do tkanek i obrzękom. Escyna ma jeszcze co najmniej trzy ważne właściwości: hamuje stany zapalne w żyłach, poprawia elastyczność ich ścianek, a także zmniejsza lepkość krwi (działa przeciwzakrzepowo). Preparaty z tą substancją przyspieszają również wchłanianie krwiaków po urazach. Escynę pozyskuje się wyłącznie z nasion kasztanowca (a z kory, substancję z tej samej grupy – eskulinę). Nie występuje ona w żadnych produktach spożywczych.
2. Witamina K
Reguluje wytwarzanie protrombiny, czyli jednego z białek, od których zależy krzepnięcie krwi. Zapobiega krwotokom i powoduje szybkie ich zatrzymanie. Skutecznie zmniejsza sińce pod oczami oraz różnego rodzaju krwiaki. Organizm ludzki w większości produkuje ją samodzielnie, można jednak wzbogacić dietę w zawierające ją produkty. Jednak nie wolno na własną rękę przyjmować doustnych suplementów (są zresztą dostępne tylko na receptę). Witamina K znajduje się przede wszystkim w warzywach i olejach. Szczególnie bogate w nią są: ciemnozielone warzywa (brokuły, szpinak, kapusta, sałata), awokado, brzoskwinia, wątróbka, olej sojowy, tran.
3. Wyciąg z oczaru
Od stuleci jest znany jako skuteczny środek przeciw wielu dolegliwościom. Współczesna medycyna doceniła zwłaszcza jego działanie przeciwkrwotoczne. Zawiera wiele cennych substancji, m.in. flawonoidy i saponiny, które uszczelniają naczynia krwionośne i zmniejszają kruchość najmniejszych żyłek, regulują krążenie podskórne, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
4. Witamina C
W ochronie układu krwionośnego pełni rolę pomocniczą. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne: przeciwdziała infekcjom, które mogą uszkadzać żyły. Współdziała z rutyną. Witamina C działa ochronnie głównie na najmniejsze naczynia krwionośne. O jej obfitość w diecie powinny więc zadbać osoby, które mają problemy z cerą naczynkową i niewielkie teleangiektazje na nogach. Najwięcej witaminy C mają acerola i dzika róża, których jednak nie jada się na surowo (dobre są z nich dżemy i soki). Inne jej źródła to: czarne i czerwone porzeczki, owoce cytrusowe, natka pietruszki, cebula, kiszona kapusta, papryka.
5. Diosmina
Razem ze swoją „kuzynką” hesperydyną należą do najsilniejszych flawonoidów (związków zaliczanych do przeciwutleniaczy). Jedynym problemem jest to, że w formie naturalnej mają one postać trudno przyswajalnych kryształków. Ale naukowcy poradzili sobie z tym dzięki mikronizacji, czyli rozbijaniu kryształków na bardzo drobne cząsteczki, które świetnie się wchłaniają. Diosmina i hesperydyna wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zmniejszają ich przepuszczalność, dzięki czemu zapobiegają obrzękom. Mają również działanie przeciwzapalne i antyrodnikowe (zapobiegają uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki tlenowe). Oba te flawonoidy zmniejszają dolegliwości związane z chroniczną niewydolnością żył: ból i uczucie ciężkości nóg, wrażliwość na dotyk i skurcze łydek. Diosmina i hesperydyna w postaci naturalnej są słabo przyswajalne. Występują m.in. w: owocach cytrusowych i liściach mięty pieprzowej.
6. Ruskogeniny
Tę grupę substancji uzyskuje się z kłączy ruszczyka kolczastego. Działają na żyły wzmacniająco, uszczelniają je i zapobiegają ich wypadaniu. Mają też właściwości przeciwobrzękowe, łagodzą świąd, dzięki czemu są bardzo skutecznym środkiem przeciw hemoroidom. Ruskogenny nie występują w środkach spożywczych. Uwaga! Środków doustych z wyciągami z ruszczyka nie powinny stosować osoby z nadciśnieniem tętniczym.
7. Miłorząb
Wyciągi z miłorzębu japońskiego poprawiają mikrokrążenie i zmniejszają napięcie ścian naczyń krwionośnych. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Łagodzą też skurcze i bóle nóg związane z ich niedokrwieniem. Zapobiegają niewydolności żył i zmniejszają obrzęki.
8. Rutyna
Obecnie często stosuje się jej półsyntetyczne pochodne, np. trokserutynę, ponieważ są lepiej przyswajalne. Jest jedną z najważniejszych dla żył substancji. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega pękaniu naczyń włosowatych, zapobiega obrzękom oraz zapaleniom żył, które grożą uszkodzeniem zastawek. Rutyna wzmacnia i przedłuża działanie witaminy C. Substancja ta występuje w wielu roślinach, m.in. gryce i pąkach perłowca japońskiego. Najważniejsze źródła jadalne to: kasza gryczana, kwiaty czarnego bzu (np. sok z nich), szczaw, dziurawiec, mięta.
9. Wyciąg z arniki
Zawiera wiele substancji czynnych, które działają przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Związki czynne arniki są dobrze wchłaniane przez naskórek, docierają do naczyń włosowatych, wzmacniają ich ścianki i w przypadku uszkodzeń zapobiegają przenikaniu przez nie osocza. Dzięki temu przyspieszają wchłanianie się krwiaków i sińców oraz łagodzą ból w chorych miejscach. Dodatkowo mają właściwości przeciwzakrzepowe, więc zapobiegają niewydolności żył. Podstawowym środkiem leczniczym jest napar z kwiatów – warto zawsze mieć w domu suche zioła do jego przygotowania. Uwaga! Arnika może uczulać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz