Polecany post

HISTORIA MOJEJ CÓRKI : ASTMA?

Mam na imię Tatiana. Mam 43 lata, jestem mamą i wygrałam walkę o zdrowie swojej  córki. Jeśli usłyszałeś od swoich lekarzy: ” nie wiem...

czwartek, 4 sierpnia 2016

PESTKI OWOCÓW - CUDOWNY DAR NATURY


PESTKI CUDOWNY DAR NATURY.

Czy powinniśmy jeść pestki owoców?

Pestki z owoców często są przez nas wyrzucane. Czy słusznie?

Czy, jako dzieci, wypluwaliście pestki arbuza? Jesli tak, to był to błąd. Od wieków pestki owoców wykorzystuje się w medycynie alternatywnej, gdyż zawarta w nich witamina B17 uważana jest za skuteczny lek w walce z rakiem.

Większość z nas zapomina, że pestki to po prostu nasiona, czyli zawiązki nowego organizmu. Zawierają zatem wszystkie pierwiastki niezbędne do rozwoju nowej rośliny w skondensowanej formie. Są zasobne w bardzo wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. Najbardziej cenione są pestki winogron oraz grejpfrutów.

Różne pestki i ich właściwości:

Pestki arbuza mają mało kalorii (w 30 g jest ich około 160). Zawierają także magnez, żelazo i kwas foliowy. Są też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego pomagają zapobiegać zawałom i udarom, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.



Pestki arbuza pomagają wyleczyć infekcje grzybicze, bakteryjne, a także choroby skóry, układu pokarmowego i oddechowego. Regularne jedzenie pestek arbuza może wyleczyć nawet chorobę wrzodową żołądka. Pestki arbuza mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dzięki obecności kukurborycyny wpływają na obniżenie ciśnienia krwi (kukurborycyna rozszerza naczynia krwionośne). Spożywanie arbuzowych nasion pomaga też pozbyć się zaparć. Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jadać pestki z arbuza - tłuszcz, który zawierają zwiększa przyswajalność likopenu, którego w arbuzie znajdziemy pod dostatkiem. Warto również wiedzieć, że w pestkach z arbuza znajdziemy magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe.


Pestki jabłek także pomagają pozbyć się złego cholesterolu. Zaspokajają również dzienne zapotrzebowanie na jod.



Pestki agrestu oraz kiwi są bogate w pektyny. Stanowią doskonałe lekarstwo na zaparcia. Pektyny są wykorzystywane w leczeniu otyłości. Wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Ponadto usprawniają pracę jelit.






Owoc kiwi wraz z pestkami to fenomenalny medykament o ponadprzeciętnych walorach odżywczych. Działa zapobiegawczo i pomaga w leczeniu:

nowotworów
Posiada w swoim składzie glutation, który zapobiega mutacji genów mogących zainicjować raka.

depresji
Kiwi zawiera inozytol – alkohol cukrowy. Odgrywa on istotną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki. Ponadto w kiwi znajdują się serotoniny działające antydepresyjnie.

nadciśnienia
Owoc kiwi bogaty jest w antyoksydanty zwane luteinami i potas. Luteiny pomagają w zwalczaniu nadciśnienia, natomiast potas reguluje ciśnienie krwi.

przeziębienia i grypy
Dzięki dużej zawartości witamin kiwi zapobiega przeziębieniu i ułatwia leczenie grypy. Zawarta w nim witamina C uodpornia organizm, likwiduje wirusy i bakterie.


Pestki winogron zawierają przeciwutleniacze oraz neutralizują działanie wolnych rodników. Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Dobrą wiadomością dla cukrzyków jest to, że obniżają poziom cukru we krwi.



Poprawią działanie układu sercowo-naczyniowego
Uelastycznia, wzmacnia i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych
Zmniejsza kruchość naczyń włosowatych dzięki czemu zapobiega mikrowylewom podskórnym
Zmniejsza lepkość krwi a tym samym zwiększa przepływ krwi przez tkanki zapobiegając chorobie niedokrwiennej serca i mózgu
Zmniejsza objawy niewydolności żylnej, zapobiegając żylakom oraz zakrzepom
Zapobiega stanom zapalnym w organizmie
Razem z witaminą C buduje struktury kolagenowe organizmu
Reguluje poziom cholesterolu
Likwiduje uczucie zmęczenia i przepracowania
Wpływa pozytywnie na mikrokrążenie w gałce ocznej dzięki czemu może być stosowany w profilaktyce zaćmy

Pestki cytrusów zawierają witaminę P, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Ułatwia przyswajanie witaminy C, zmniejszając ryzyko wylewów, krwawień z dziąseł oraz jest pomocna w leczeniu miażdżycy.


 Pestki owoców cytrusowych

Wartościowe składniki zawierają nasiona pomarańczy I cytryny, ale najcenniejszym składem mogą pochwalić się pestki grejpfruta, których zdecydowanie nie warto wyrzucać. Znajdziemy w nich m.in. solidną dawkę witaminy C oraz flawonoidów – związków charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Dzięki temu pestki mogą stać się naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności. Wykazują też silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Czynne składniki nie niszczą natomiast pożytecznych drobnoustrojów funkcjonujących w naszym organizmie.

Pestki dyni:

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia.


Pestki dyni
Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni. Zawierają  magnez, fosfor,mangan, cynk . Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego .
Nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego.

WNIOSEK - JESZ OWOCE JEDZ JE Z PESTKAMI:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz