Polecany post

HISTORIA MOJEJ CÓRKI : ASTMA?

Mam na imię Tatiana. Mam 43 lata, jestem mamą i wygrałam walkę o zdrowie swojej  córki. Jeśli usłyszałeś od swoich lekarzy: ” nie wiem...

wtorek, 2 sierpnia 2016

PRODUKTY PRZYSPIESZAJĄCE OCZYSZCZANIE ORGANIZMU


PRODUKTY PRZYSPIESZAJĄCE OCZYSZCZANIE ORGANIZMU.


Mistrzowie detoksu: produkty przyspieszające oczyszczanie organizmu

Uwzględnij produkty, które poprawiają metabolizm i oczyszczają organizm z toksyn w codziennej diecie.  Dzięki nim odzyskasz wigor, poczujesz się lekko i wypiękniejesz.


Oczyszczanie organizmu stało się modne i to nie tylko na wiosnę. Ale czy detoks raz do roku na pewno ma sens? Może lepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do codziennego menu produktów, które przez cały rok będą korzystnie wpływały na metabolizm i oczyszczały organizm z toksyn.

Mistrzowie detoksu:

woda


Filtruje nerki, usuwa uboczne produkty przemiany materii i toksyny. Wszystkie narządy potrzebują wody do prawidłowego funkcjonowania, dlatego jeśli pijesz jej za mało, mogą się pojawić bóle głowy, uczucie zmęczenia, suchość skóry, zaparcia.
Organizm traci wodę wskutek oddychania, pocenia się i oddawania moczu, dlatego trzeba stale uzupełniać jej poziom. Codziennie pij ok. 2 litrów wody, również w postaci herbatek owocowych i ziołowych. Picie wody przed posiłkiem zmniejsza apetyt.

cytryna


Cytryna wspomaga pracę wątroby i jej oczyszczanie ze szkodliwych substancji oraz ułatwia rozpuszczanie kamieni żółciowych. Choć ma kwaśny smak, działa na organizm zasadowo, dzięki czemu usprawnia proces jego detoksykacji. Aby odkwasić organizm, pij codziennie wodę z wyciśniętym sokiem z cytryny. Taki napój warto też wypijać rano na czczo, by pobudzić jelita do pracy.


zielona herbata


Zielona herbata reguluje trawienie i wspomaga metabolizm wątrobowy, a obecne w niej katechiny przyśpieszają spalanie tłuszczów. Zawiera polifenole wymiatające toksyczne wolne rodniki tlenowe, chroniąc przed nowotworami i chorobami układu krążenia, skutecznie oczyszcza też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Aby wydobyć z herbaty jej cenne właściwości, zalej listki wodą o temperaturze ok. 80°C.

żurawina


Świeże owoce i sok z żurawiny zawierają substancje o właściwościach antybakteryjnych – zapobiegają osiedlaniu się bakterii na ściankach dróg moczowych i pęcherza moczowego.
Żurawina ma też działanie moczopędne i przyśpiesza detoksykację. Podobnie jak inne owoce czerwone (m.in. maliny, wiśnie, jagody), które również pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu – zawiera sporo błonnika usprawniającego perystaltykę jelit oraz antocyjany z grupy przeciwutleniaczy niszczące wolne rodniki tlenowe, co sprawia, że zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia.

buraki


Buraki mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Zawierają barwnik betaninę, która nie tylko ma właściwości antyoksydacyjne, ale też usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu. Obecny w burakach błonnik pobudza jelita do pracy, pomagając oczyścić je z resztek pokarmowych, reguluje też poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

kapusta


Kapusta - najlepiej kiszona; oprócz licznych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów zawiera siarkę (podobnie jak brokuły i czosnek), która usprawnia pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Dzięki obecności błonnika kapusta pobudza jelita do pracy, a ponieważ zawiera probiotyki, wzbogaca mikroflorę układu pokarmowego w dobre bakterie, dzięki czemu poprawia trawienie i reguluje wypróżnienia. Przy zaparciach warto pić sok z kiszonej kapusty.

kasza jaglana


Kasza jaglana, jako jedyna wśród kasz, działa zasadotwórczo, a więc odkwasza organizm, co istotnie przyśpiesza proces oczyszczania. Ma także właściwości antytoksyczne i przeciwgrzybicze. Pozytywnie wpływa na trawienie, może być pomocna w leczeniu niestrawności. Dzięki obecności błonnika usuwa z jelit zalegające resztki pokarmowe i uboczne produkty przemiany materii. Zawartość krzemionki korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

zioła


Napary przygotowane z ziół skutecznie wspomagają detoksykację organizmu. I tak np.: brzoza działa moczopędnie, podobnie jak skrzyp polny, który dodatkowo wywołuje ogólny efekt odtrucia, morszczyn „podkręca” przemianę materii, fiołek trójbarwny reguluje metabolizm i działa moczopędnie, mięta pieprzowa poprawia trawienie, mniszek lekarski działa żółciopędnie, a tamaryszek – przeczyszczająco.

seler


Seler, zarówno korzeniowy, jak i naciowy zawierają dużo błonnika i mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające i odkwaszające organizm. Pobudzają przemianę materii i usuwają kwas moczowy, którego nadmierna ilość odkłada się w postaci kryształów w stawach, co prowadzi do ich niszczenia.

natka pietruszki


Natka pietruszki zawiera dużo chlorofilu wspomagającego detoksykację. Likwiduje on nieprzyjemny zapach często towarzyszący zaburzeniom metabolicznym. Natka działa moczopędnie, zapobiega infekcjom dróg moczowych, pomaga usuwać metabolity leków z organizmu. Może też neutralizować substancje rakotwórcze zawarte w dymie tytoniowym.

jabłka


Obecne w nich kwasy organiczne pomagają eliminować substancje toksyczne i biorą udział w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej krwi. Owoce zawierają również kwercetynę – związek z grupy flawonoidów, który zwalcza wolne rodniki i wiąże część toksycznych metali. Obecny w jabłkach potas chroni przed obrzękami i pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii. Zawartość pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego, zwiększa uczucie sytości, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, przeciwdziała zaparciom.

figi


Suszone owoce korzystnie wpływają na pracę wątroby, a dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę układu pokarmowego, a także obniżają poziomu cholesterolu we krwi. Są bogate w potas, który zapobiega obrzękom. Figi mają właściwości odtruwające, przeciwutleniające, a także przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.



Oczyszczanie organizmu:
PRZEPISY na mieszanki ziołowe

Zwolenników oczyszczania organizmu z toksyn, czyli zanieczyszczeń kumulujących się w różnych tkankach, ciągle przybywa. Stosowanie diety oczyszczającej organizm ma wiele korzyści - od poprawy samopoczucia, po utratę wagi - jednak jej przeprowadzenie powinno być przemyślane, źle zastosowana może przynieść bowiem więcej szkody niż pożytku. Jeżeli zależy ci na skutecznej lecz delikatnej terapii, warto do oczyszczenia organizmu wykorzystać naturalne mieszanki ziołowe.

Oczyszczanie organizmu świetnie wspomagają mieszanki ziołowe, które usprawniają procesy wydania toksyn, pobudzając pocenie, działając moczopędnie oraz poprawiają procesy trawienne, regulując wypróżnianie.

Mieszanki ziołowe oczyszczające organizm
W terapii oczyszczającej stosuje się mieszanki ziołowe, w skład których wchodzą m.in.: łopian większy, cykoria, skrzyp polny, koniczyna, korzeń mniszka lekarskiego, fiołek trójbarwny, dziurawiec zwyczajny, jeżówka, morszczyn pęcherzykowaty, pokrzywa, karczochy, kora brzozy, nasienie czarnuszki, kwiat kocanki, koper włoski, wiązówka błotna, ostropest plamisty, zielona herbat, aloes. Można także stosować wymienione zioła pojedynczo.

Oczyszczające mieszanki ziołowe można przygotować samodzielnie.
Oto przepisy na dwie mieszanki skutecznie usuwające szkodliwe związki z organizmu:


Mieszanka I - ziołowa mieszanka na oczyszczenie organizmu:

50 gram ziela krwawnika
50 gram ziela fiołka trójbarwnego
50 gram kwiatu stokrotki
50 gram kwiatu jasnoty białej
50 gram korzenia mniszka lekarskiego
50 gram korzenia łopianu
50 gram liścia poziomki
50 gram liścia brzozy
50 gram liścia maliny
20 gram szyszek chmielu
20 gram kwiatu nagietka

Zioła dokładnie wymieszać. Jedną łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić gorący napar 1–2 razy dziennie przed jedzeniem.

Mieszanka II - mieszanka ziołowa na oczyszczenie organizmu

50 gram korzenia arcydzięgla
50 gram korzenia mniszka lekarskiego
50 gram korzenia lubczyku
50 gram kłącza perzu
50 gram kłącza pięciornika
50 gram kłącza tataraku
50 gram owocu dzikiej róży
50 gram owocu jarzębiny
50 gram kwiatu wiązówki
50 gram liścia borówki czernicy
50 gram ziela fiołka trójbarwnego

Zioła dokładnie wymieszać. Jedną łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 3 godziny, przecedzić. Pić 3 razy dziennie szklankę przed posiłkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz